BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL CUMHURİYET MECLİSİ'NİN YENİ BİNASINDAKİ İLK OTURUMA İLİŞKİN SELAMLAMA MESAJI YAYIMLADI

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL CUMHURİYET MECLİSİ'NİN YENİ BİNASINDAKİ İLK OTURUMA İLİŞKİN SELAMLAMA MESAJI YAYIMLADI

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL, CUMHURİYET MECLİSİ'NİN YENİ BİNASINDAKİ İLK OTURUMA İLİŞKİN SELAMLAMA MESAJI YAYIMLADI

Başbakan Ünal Üstel'in mesajı şöyle;

"Kıbrıs Türk halkı, kendi kaderini tayin etme, egemenlik ve kendi kendini idare etme mücadelesinde bugün bir başka tarihi dönüm noktasını daha yaşamaktadır.

Halkımızın ve Cumhuriyetimizin kurucu iradesini temsil eden Meclisimiz, devletimizin kurumsallaşma sürecinin simgesi olan Cumhuriyet Yerleşkesi’ndeki yeni Cumhuriyet Meclisi binasında ilk resmi oturumunu bugün gerçekleştirmiştir.

Bugün ilk oturumunu gerçekleştiren Meclisimizin bu tarihi ve özel gününü selamlıyorum.

1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti çerçevesinde oluşturulan Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi ile Temsilciler Meclisi, ayrı seçme ve seçilme hakkımızı kullanmamız sonucu ortaya çıkan ilk parlamenter demokratik kurumlarımızdı.

1963’te Rum tarafının anayasayı ihlal ederek silah zoruyla biz Kıbrıs Türklerini kurucu ortağı olduğumuz devletten dışlaması sonucu, Kıbrıs Cumhuriyeti fiilen dağılmış; bunun üzerine Kıbrıs Türk halkının ihtiyaçlarına cevap vermek ve iradesini temsil etmek adına Genel Komite oluşturulmuş, bu komite 1967 yılına kadar görev yapmıştır.

27 Aralık 1967’de Kıbrıs Türk Yönetimi’nin ilan edilmesiyle birlikte, çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla halkımızın iradesinin temsil edildiği merkez, bugün Ulusal Birlik Partimizin Sarayönü’nde bulunan genel merkez binasına taşınmıştır.

Bu bina, yeni dönemin temsilcilerinin belirlendiği 1970 seçimlerine, 1 Ekim 1974’te Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi’nin ve 13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilanına tanıklık ederek tarih sahnesindeki yerini almıştır.

11 yıl boyunca kullanılan Sarayönü’ndeki meclis binasının ardından, 13 Şubat 1978 tarihinde, Federe Devlet’in üçüncü kuruluş yıl dönümüne denk gelen bir günde, 47 yıl boyunca halkımıza hizmet veren yeni meclis binasına geçilmiştir.

1978’de açılan ve bugün “eski meclis” olarak andığımız, ancak o dönemin yeni binasında alınan en büyük karar ise şüphe yok ki 15 Kasım 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanı olmuştur. Bağımsızlık bildirimiz burada okunmuş, cumhuriyetimiz tüm dünyaya bu binadan ilan edilmiştir.

Bugün yeni bir dönem başlıyor. Bugün, Kıbrıs Türk halkının geleceğine damga vuracak ve ileride tarihi pek çok karara tanıklık edecek; devletimize yaraşır, halkımızın iradesini yansıtan yepyeni meclis binamızda ilk günü yaşıyoruz.

Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi binalarını içeren Cumhuriyet Yerleşkemiz, Kıbrıs Türk halkının egemenliğinin, özgüveninin, devletine olan inancının ve istikbaline sahip çıkma kararlılığının somut bir tezahürü ve mührü olacaktır."

Print
Yayınlanma tarihi: May 6, 2025,
Haber Kategorisi: Basın Açıklamaları, Mesajlar,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Mayıs 2025»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2829301
BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL  ESKİ ERCAN HAVALİMANI’NDA DÜZENLENEN TEKNOFEST KKTC’Yİ ZİYARET ETTİ

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL ESKİ ERCAN HAVALİMANI’NDA DÜZENLENEN TEKNOFEST KKTC’Yİ ZİYARET ETTİ

Başbakan Ünal Üstel "Kıbrıs Türk halkının gurur günü. Çünkü burada bir tarih yazılıyor"

Devamını oku
23
BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL KKTC CUMHURBAŞKANLIĞI YERLEŞKESİ VE CUMHURİYET MECLİSİ AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL KKTC CUMHURBAŞKANLIĞI YERLEŞKESİ VE CUMHURİYET MECLİSİ AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

Başbakan Ünal Üstel, Yeni Meclis ve Cumhurbaşkanlığı binalarının halkın, devletin ve egemenliğin mührü olduğunu belirtti.

Devamını oku
4
BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL TEKNOFEST KKTC’NİN KAPANIŞ ETKİNLİĞİNDE KONUŞTU

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL TEKNOFEST KKTC’NİN KAPANIŞ ETKİNLİĞİNDE KONUŞTU

Başbakan Ünal Üstel “Asla vazgeçmeyin, bilgiye ve bilime sarılın, cesur olun, gelecek sizindir” 

Devamını oku
567
BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ İLE BİR ARAYA GELDİ

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ İLE BİR ARAYA GELDİ

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL: ANAVATAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE KARARLILIKLA İLERLİYORUZ

Devamını oku
891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678

EasyDNNNewsCalendar

«Mayıs 2025»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678