2024 İKTİSADİ VE MALİ İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

2024 İKTİSADİ VE MALİ İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

2024 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması imzalandı

"TARİHİN EN BÜYÜK PROTOKOLÜ"

Başbakan Ünal Üstel, bugün Ankara’da tarihi bir antlaşmaya daha imza attıklarını belirterek, yaklaşık 16 milyar TL’lik proje desteği ve hibeyi içeren TC-KKTC İktisadi ve Mali İş birliği Antlaşması’nın belki de tarihin en büyük protokolü olduğunu kaydetti.

Başbakan Üstel, Türkiye-KKTC ilişkisinin, sadece finansal değil, aynı zamanda yaşamsal olduğuna işaret ederek, “KKTC’ye sağlanan proje desteklerinin yanında, Türkiye’nin, varlığıyla Kıbrıs Türk halkına sağladığı güven duygusu, içinde bulunduğumuz coğrafya da göz önüne alındığında, asla rakamlarla değerlendirilemez. O yüzden Anavatanımıza ve milletimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Çünkü Anavatanı olmayanların, koruyucusu, garantörü olmayanların, içinde bulunduğumuz coğrafyada ne durama düştüklerini üzülerek görüyoruz” dedi.

KKTC ile Türkiye arasında 2024 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması Ankara'da imzalandı. Anlaşmaya, Başbakanı Ünal Üstel ile TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz imza attı.

Başbakan Üstel, TC Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki törenin ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra antlaşmanın hazırlanmasında emeği geçen herkese Kıbrıs Türk halkı adına teşekkür etti.

Anavatan Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı, karşılıklı, sevgi, saygı, güven ve kardeşlik duygularıyla birbirine sıkıca bağlı olduğunu kaydeden Başbakan Üstel, şöyle devam etti:

“Ortak tarihimizden, kökenimizden, kültürümüzden, dilimizden, dinimizden ve ortak manevi değerlerimizden kaynaklanan bu bağlar sarsılmazdır. Bu bağları her alanda daha da güçlendirmek, iki ülkenin ekonomik, sosyal, güvenlik ve dış politika alanlarındaki iş birliğini daha da geliştirmek bizim en büyük sorumluluğumuzdur. Hükümete geldiğimiz günden beridir, biz bu bilinçle hareket ediyoruz ve ilişkilerimizi her gün daha da ileri seviyeye taşıyoruz”

“Kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomi yaratma hedefimize daha da yaklaşıyoruz”

İmzaladıkları her protokolle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, her alanda içinde barındırdığı büyük potansiyeli ortaya çıkardıklarını kaydeden Başbakan Üstel, “Kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomi yaratma hedefimize daha da yaklaşıyoruz. Üretimimizi artırıyoruz, ulaşım kapasitemizi artırıyoruz. Tüm alanlardaki alt yapı eksikliklerimizi gideriyoruz. Dünya ile kucaklaşmak için önemli adımlar attığımız bu dönemde, dünyaya hazır hale geliyoruz” dedi.

Geçmişte Türkiye hükümetlerinin protokol imzalarından sonra en büyük sıkıntısının Kıbrıs’ın istikrasız hükümetleri olduğunu söyleyen Üstel, bu istikrasız dönemlerin çok ciddi zamanlar kaybettirdiğini kaydetti.

“İmzaladığımız her protokolde ortaya koyduğumuz hedefleri gerçekleştiriyoruz”

Başbakan Üstel, hükümete geldikleri günden beri istikrarlı bir politika yürüttüklerini belirterek, “O yüzdendir ki, imzaladığımız her protokolde ortaya koyduğumuz hedefleri gerçekleştiriyoruz” dedi.

Başbakan Üstel, bu istikrarlı süreç ve Anavatan Türkiye ile imzaladıkları protokoller sayesinde hayata geçirdikleri projeleri şu şekilde sıraladı:

“Yıllarca bekleyen Lefke, Karpaz, Girne Alsancak çevre yolu projelerini tamamladık. Yıllardır yapılamayan Yerel Yönetimler reformunu hayata geçirdik. Yıllardır açılamayan yeni Ercan havalimanını hizmete soktuk. Yaşam suyunun ovalarımızla buluşması noktasında ciddi ilerlemeler kaydettik. E-Devlet, teknoloji altyapıları gibi çağımızın en önemli projelerinde sona geldik. Tarımda, Sanayide, Eğitimde ciddi gelişmeler yaşadık. Tarihte görülmemiş miktarda yeni okul projesini hayata geçirdik. Tarımda verilmemiş teşvikleri, yapılmamış destekleri yaptık. Sağlıkta yarım kalan projelerin tamamlanmasına yönelik, çalışmalar başlattık”

Bunların tamamını, her iki tarafta da bulunan, kararlı, istikrarlı ve eşgüdüm içerisinde çalışan hükümetlerle başardıklarını kaydeden Başbakan Üstel, tüm bu gelişmeleri, ekonomide büyük sıkıntıların yaşandığı bir dönemde başardıklarını söyledi.

“Hedeflediğimiz tüm büyük projeleri gerçekleştireceğiz”

Başbakan Üstel şöyle devam etti:

“Türkiye’mizin destekleri ile başardık. Şimdilerde, Türkiye’de ekonomik iyileşme başladı. Yarınların bugünlerden çok daha iyi olacağını görüyoruz. Ekonominin toparlanmasıyla birlikte, yatırımlarda, projelerin tamamlanmasında ciddi ilerlemeler sağlayacağız. Önümüzde hem kurultayımız hem cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Onun ardında da 2027 genel seçimleri var. İstikrarı bozmayacağız. Önümüzdeki yaklaşık 3 yıllık kesintisiz hükümet dönemde, istikrarı bozmadan yolumuza devam edeceğiz. Hedeflediğimiz tüm büyük projeleri gerçekleştireceğiz”

Başbakan Üstel, önümüzdeki 3 yıllık süreçte hayata geçireceklerini ise şu şekilde sıraladı:

“Yarım kalan Hastane Projelerini mutlaka tamamlayacağız. Güzelyurt Hastanesini açacağız. Pamuklu-Maraş-Lapta Sağlık Merkezlerini tamamlayacağız. Yeni Devlet Laboratuvarı tıbbi cihaz teminlerini yapacağız. Yarım kalan yol projelerini tamamlayacağız. Özellikle belli bir seviyeye gelen yol projelerine öncelik vereceğiz. Söz verdiğimiz, imzalarını attığımız, projelerini tamamladığımız sosyal konut projelerini başlatacağız. Geçtiğimiz hafta, Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızla, proje tanıtımını yaptığımız, Güzelyurt Soğuk hava deposu ve entegre tesislerini hizmete sokacağız. Tarımdan hayvancılığa, sanayiden küçük esnafımıza, özel sektörümüze, turizmden, eğitime, sağlıktan, ulaştırmaya, çalışma hayatından, iletişim teknolojilerine, e- devlete varıncaya kadar pek çok alanda ciddi projelere imza atacağız. Üniversite sektörümüzün sıkıntılarını, Türkiye’mizin deneyimlerinden yararlanarak aşacağız”

Başbakan Üstel, ekonominin ivmesinin yukarıya dönmesiyle birlikte, halkın refah seviyesini artıracak önemli adımlar da atacaklarını, gençlere ve kadın girişimcilere yönelik, çok önemli yeni destek paketlerini devreye sokacaklarını belirtti. Başbakan Üstel, “Yardıma muhtaçlarımıza, engellilerimize yönelik başlattığımız destek programlarımıza devam edeceğiz. Özetle az önce de ifade ettiğim gibi, yarınlar çok güzel olacak” dedi.

“Dış politikada da istikrarla yolumuza devam ediyoruz”

Başbakan Üstel, dış politikaya da değinerek, bu konuda da istikrarla yollarına devam ettiklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve hükümetin dış politik vizyonunun, iki devletli çözüm vizyonu olduğunu kaydeden Üstel, “Bu ortak vizyonun arkasındayız. Aynı şekilde, İki devletli çözüm vizyonumuz, tartışmasız bir şekilde gerek Türkiye hükümetinin gerekse Türkiye’de bulunan tüm siyasi partilerin de ortak ulusal Kıbrıs politikasıdır” dedi.

Başbakan Üstel, şöyle devam etti:

“Devletimizin dünyayla kucaklaşması, özellikle yıllardır geliştirilmeyen Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerimizin geliştirilmesi konusunda da yoğun şekilde çalışıyoruz. Özellikle Azerbaycan’la kurduğumuz ilişkiler, tahminlerimizin de çok ötesinde bir hızla gelişiyor. Türkiye’nin de büyük desteği ile, inanıyorum ki, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, dünyanın saygın devletleri arasında hak ettiği yeri mutlaka alacak ve halkımız, yıllardır her tür ambargoya karşı yürüttüğü mücadeleden haklı bir zaferle çıkacaktır."

Konuşmasının sonunda Yılmaz ve Lefkoşa Büyükelçiliğine teşekkürlerini yineleyen Başbakan Üstel, “Kıbrıs Türk halkına, görevde bulunduğu tüm süre zarfında, desteğini ve yardımlarını esirgemeyen, kararlı duruşu ile, devletimizin dünyada gür sesi olan Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a halkım adına en içten teşekkürlerimi sunuyorum. İmzaladığımız Anlaşmanın, milletimizin her bir ferdine hayırlar getirmesini diliyorum. Kalpleri bizimle atan, yüreği Kıbrıs ve millet sevgisi dolu, Kıbrıs dendi mi, akan suları durduran, duran suları aktıran tüm kardeşlerimizi en içten sevgi ve saygılarımla kucaklıyorum…” dedi.

Print
Yayınlanma tarihi: Haz 5, 2024,
Haber Kategorisi: Basın Açıklamaları,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Haziran 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2728
BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL  AZERBAYCAN CUMHURİYETİ’NİN CUMHURİYET BAYRAMI NEDENİYLE MESAJ YAYIMLADI

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL AZERBAYCAN CUMHURİYETİ’NİN CUMHURİYET BAYRAMI NEDENİYLE MESAJ YAYIMLADI

Azerbaycan'ın bağımsızlığının 106. yıldönümü olan 28 Mayıs vesilesiyle, Azerbaycan halkını en içten dileklerimle kutluyorum.

Devamını oku
29
BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL, HAYVAN ÜRETİCİLERİ VE YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ'Nİ KABUL ETTİ

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL, HAYVAN ÜRETİCİLERİ VE YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ'Nİ KABUL ETTİ

Başbakan Ünal Üstel “Hükümet olarak görevimiz hem üretimi desteklemek hem tüketiciyi desteklemek”

Devamını oku
30311
BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL 1 HAZİRAN DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL 1 HAZİRAN DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI

Başbakan Ünal Üstel "Hükümet olarak, çocuklarımızın haklarını korumak ve onlara daha güzel bir gelecek sunmak için çalışıyoruz"

Devamını oku
2
345
2024 İKTİSADİ VE MALİ İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

2024 İKTİSADİ VE MALİ İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL "TARİHİN EN BÜYÜK PROTOKOLÜ"

Devamını oku
6789
10111213141516
17181920212223
24
BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL "KKTC'YE YATIRIM YAPANLAR VE YAPMAK İSTEYENLER RAHAT OLSUN"

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL "KKTC'YE YATIRIM YAPANLAR VE YAPMAK İSTEYENLER RAHAT OLSUN"

Başbakan Ünal Üstel, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin mülkiyet konusunda bireyleri hedef almaya başlayan ve birer insan hakları ihlaline dönüşen sindirme hareketlerine yönelik basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Devamını oku
25
BAŞBAKANLIĞA BAĞLI SPOR DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ KONTROLU VE YÖNETİMİNDE OLAN GİRNE DR. SALİH MİROĞLU ANTRENMAN SAHASI YAPILAN PROTOKOLLE TÜRK OCAĞI LİMASOL SPOR KULÜBÜ’NE VERİLDİ

BAŞBAKANLIĞA BAĞLI SPOR DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ KONTROLU VE YÖNETİMİNDE OLAN GİRNE DR. SALİH MİROĞLU ANTRENMAN SAHASI YAPILAN PROTOKOLLE TÜRK OCAĞI LİMASOL SPOR KULÜBÜ’NE VERİLDİ

Başbakan Ünal Üstel “Hükümete geldiğimiz günden itibaren spora verdiğimiz önemi her platforumda anlatıyoruz. Ülkemiz gençlerinin değişik spor alanlarında spor yapmaları adına hükümet olarak elimizden gelen katkıyı ve çabayı gösteriyoruz. Her ne kadarda gençlerimize dünyadan ambargolar uygulansa da gençlerimiz yine gerek bireysel olarak gerekse kafile olarak Uluslararası Platformda bizleri temsil etmeye devam ediyor” dedi.

Devamını oku
2627282930
1234567